Wielkanocne przepisy na ostatnią chwilę

4 kwi 2015 przez

Wielkanocne przepisy na ostatnią chwilę

Pewnie większość z was ma już przygotowane wielkanocne potrawy. Sałatki drobniutko pokrojone, pasztet upieczony, mazurki udekorowane, chrzan utarty… Jeśli jednak są osoby, które jeszcze w pośpiechu przeglądają internet, aby znaleźć przepisy na błyskawiczne dania świąteczne świetnie trafiliście! Wrzucam więc kilka receptur na fantastyczne, ale naprawdę proste, szybkie i przede wszystkim nie rujnujące naszych sylwetek potraw. Wasi goście będą zachwyceni i wcale nie zorientują się, że robiliście je na ostatnią chwilę.

Jajka faszerowane tuńczykiem

Ugotowane na twardo jajka kroimy na pół i delikatnie wyciągamy żółtka, które przekładamy do miseczki. Dodajemy puszkę tuńczyka w sosie własnym (sos odlewamy), posiekaną rukolę, jogurt grecki oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i przygotowaną masą faszerujemy połówki jajek. Jeśli nie macie rukoli, możecie ją zastąpić świeżym koperkiem, szczypiorkiem, czy bazylią.

Żurek

Marchewkę, pietruszkę, por, seler kroimy na małe kawałki, zalewamy 1,5 szklanki wody i dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy (można użyć gotowego wywaru). Gdy warzywa zmiękną dolewamy 1,5 szklanki zakwasu i chwilę gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Zabielamy jogurtem naturalnym i podajemy z jajkami przepiórczymi.

Chrzanowa zupa

Chudą białą kiełbasę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W międzyczasie obieramy korzeń chrzanu i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na maśle podsmażamy posiekany ząbek czosnku, dodajemy 2 łyżki mąki i kilka łyżek wody energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Dolewamy 300ml wody, starty wcześniej chrzan. Po zagotowaniu dodajemy 400ml mleka i ponownie gotujemy. Podajemy z kiełbasą pokrojoną w plasterki.

Sałatka z łososiem

Roszponkę wyjemy i rozkładamy na dużym półmisku. Obrane i pokrojone w kostkę awokado oraz pokrojonego w paski wędzonego łososia układamy na sałacie. Umytą rzodkiewkę kroimy w plasterki i dodajemy do sałatki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy kaparami z zalewy.

Czekoladowy mazurek bez pieczenia

50g gorzkiej czekolady, 250g ciasteczek owsianych i 50g płatków owsianych miksujemy na proszek. Dodajemy 2 łyżki naturalnego kakao i łyżkę kawy Inki. Roztapiamy 50g masła, dolewamy do owsianej masy i dokładnie mieszamy. Foremkę smarujemy masłem i wykładamy masą. Zostawiamy w lodówce do zastygnięcia. W rondlu gotujemy 200ml śmietany kremówki. Dodajemy 200g gorzkiej czekolady i 50g masła. Mieszamy aż składniki się połączą. Przestudzony krem wylewamy na przygotowany ciasteczkowy spód i ponownie wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Dekorujemy obranymi ze skórki migdałami.

Życzę wam zdrowych, rodzinnych i smacznych świąt!

Ostatnie Wpisy