Olejek rycynowy

24 mar 2015 przez

Olejek rycynowy

Olej rycynowy pozyskiwany jest z nasion rącznika pospolitego, czyli jednej z najbardziej trujących substancji pochodzenia roślinnego, które na potrzeby medycyny i kosmetyki tłoczone są na zimno. Nasiona poddaje się wysokiej temperaturze razem z wodą i wygotowuje, dzięki czemu trująca rycyna ulega rozkładowi. Chociaż dla wielu olejek rycynowy kojarzy się jedynie z silnym środkiem przeczyszczającym, ma on ogrom zastosowań w kosmetyce i pielęgnacji oraz farmakologii.

  • włosy i skóra głowy – wpływa na porost włosów, łagodzi podrażnienia skalpu. Olejek rycynowy może być stosowany jako jeden ze składników maski na włosy. Należy połączyć go z oliwą z oliwek, sokiem wyciśniętym z cytryny i żółtkiem. Inną propozycją jest wymieszanie olejku z naftą kosmetyczną. Maski nakładamy na włosy na min. 30 minut, ubieramy foliowy czepek i zawijamy w ręcznik. Następnie dokładnie zmywamy szamponem. Przy regularnym stosowaniu efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.
  • brwi i rzęsy – włoski stają się dłuższe, ciemniejsze i mocniejsze. Olejek nakładamy na brwi i rzęsy przy pomocy czystej szczoteczki po zużytym tuszu do rzęs. Przy nakładaniu trzeba uważać, aby olejek nie dostał się do oczu.
  • pięty, łokcie, kolana – rewelacyjnie regeneruje i zmiękcza twardą skórę. Wystarczy wsmarować kilka kropel olejku w problematyczne miejsca i czekać na efekty. Na pięty świetnie sprawdza się okład z olejku i gęstego kremu nawilżającego. Nasmarowane stopy zawijamy na noc w folię i ubieramy skarpety.
  • skóra dłoni i paznokcie – działa kojąco i regenerująco, a także wzmacnia paznokcie. Podobnie jak przy stopach, dłonie smarujemy mieszaniną olejku i kremu, zawijamy folią i ubieramy bawełniane rękawiczki. Można także zastosować kąpiel dłoni w podgrzanym olejku.
  • oczy – zalecany w stanach zapalnych rogówki. Olejek rycynowy jest składnikiem niektórych kropli do oczu.
  • zaparcia – ma działanie przeczyszczające. Pod wpływem enzymów z trzustki olej ulega przemianie do mydeł sodowych i potasowych, które drażnią jelita i wzmagają ruchy perystaltyczne. Przeczyszczenie może wystąpić już po 3-4 godzinach od czasu spożycia (15-30 ml). Jego długotrwałe stosowanie może jednak spowodować przekrwienie jelita grubego, dlatego nie można go stosować w leczeniu przewlekłych zaparć, a jedynie doraźnie.