Jesienne przetwory

30 wrz 2014 przez

Jesienne przetwory

Czy was także dopadło już szaleństwo przygotowywania „słoików” na zimę? Moja kuchnia codziennie wypełnia się różnokolorowymi i aromatycznymi warzywami i owocami. Spiżarnia pęka w szwach, pustych słoików zaczyna brakować, a końca wekowania nie widać. W końcu jak można nie wykorzystać tych wszystkich cudownych darów jesieni? Słoneczna dynia, soczysta papryka, chrupiąca cukinia, aromatyczna gruszka, ukochane jabłka, czy niezastąpione buraczki… Bez wątpienia jestem przygotowana na zimę! Dzisiaj podaję przepisy na kilka ulubionych przetworów.

 

Moim ostatnim odkryciem są pikle z cukinii. Śmiało mogę powiedzieć, że podbiły moje serce i obecnie są faworytem jeśli chodzi o marynowane warzywa. Do przygotowania zalewy potrzebujemy: 1l wody, 1 szklanka octu 10%, 2 łyżki soli, 1,5 szklanki cukru. Wszystko razem gotujemy. Cukinie i marchewkę kroimy w słupki. Warzywa ciasno układamy w słoikach, dodając po 2 krążki cebuli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka ziaren pieprzu, ½ łyżeczki gorczycy, 2 ząbki czosnku, łyżeczkę posiekanego kopru. Całość zalewamy gotującą zalewą i pasteryzujemy.

 

Sałatka z buraków to istna bomba witaminowa. Idealnie pasuje do każdego obiadu. Potrzebujemy: 6kg ugotowanych i obranych buraków, 1kg papryki, 8 dużych cebul, 2 szklanki octu, 2 szklanki cukru, 2 łyżki soli. Ocet, cukier i sól gotujemy. Do wrzącej zalewy dodajemy drobno pokrojoną paprykę i cebulę i gotujemy 10 min. Następnie dorzucamy utarte buraki i gotujemy kolejne 5 min ciągle mieszając. Przekładamy do słoików i gotujemy 20 min.

 

Papryka z miodem. Do zalewy potrzebujemy: 2,5l wody, 6 łyżek soli, 2 szklanki cukru, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, 4 liście laurowe, 0,5l octu 10%, 4 goździki, 0,5 szklanki miodu. Całość zagotować i ostudzić. Umytą i pokrojoną paprykę układać w słoikach, dodając po kilka rodzynek i 2 ząbki czosnku. Zalać zalewą i na wierzch dolać odrobinę oleju. Pasteryzować. Polecam nie żałować rodzynek. Śmiem twierdzić, że są jeszcze lepsze niż papryka!

 

Ogórki w kwaśnej zalewie. Potrzebne nam będzie: 4kg ogórków, 3 łyżki soli, 2 ząbki czosnku, 1,5 szklanki octu, 0,5kg cukru, 8 łyżek oleju, 1,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku. Ogórki kroimy w paski, solimy i zostawiamy na 6 godzin. Po tym czasie puszczą sok, który należy odlać. Dodajemy do niego 1/2l wody, rozgnieciony czosnek i resztę składników. Całość wymieszać. Ogórki układamy w słoikach u zalewamy syropem. Pasteryzować.

Ostatnie Wpisy

1 Comment

  1. Yanosik

    Ja i przetwory? Ehh marna perspektywa. Ale za to ja w piwnicy mamy, podbierająca jej przetwory- o tak :) Pikle z cukinii brzmią pysznie- takich jeszcze nie jadłam.